Ik was jarenlang ziek zonder dat ik het wist

inge_driesluyten24

In 2010 kreeg ik enorm veel last van mijn gewrichten: aan mijn heupen, mijn rug en schouders. Ik ben toen naar verschillende dokters geweest, maar zonder resultaat. Ook de kinesist en de rugschool hielpen me niet. Mijn ontstekingen werden alleen maar erger. Ik had veel pijn en kon amper nog iets doen.

Zelf legde ik de link niet met mijn “gezondheidsproblemen” 7 jaar eerder. Toen had ik mijn stoelgang laten onderzoeken omdat er bloed en slijm in zat. Maar er is nooit een officiële diagnose geweest.

Uiteindelijk ben ik pas in 2014 naar een specialist gestapt. Ik kreeg last van buikkrampen en vermoeidheid, en mijn huisarts stelde voor om een coloscopie te laten nemen. Zelf dacht ze eerst aan een voedselintolerantie. Maar uit de bloedresultaten bleek alleen maar dat ik een groot tekort had aan vitamine D.

Eerste zware opstoot

Daarom verwees mijn huisarts me door naar de gastro-enteroloog voor een coloscopie. Hij schreef me onmiddellijk medicatie voor, en dat hielp me echt. Bij een volgende controle vroeg ik aan de arts wat ik nu eigenlijk had. Zijn reactie was letterlijk: “Heb ik je dat nog niet verteld? Je hebt colitis ulcerosa.”

De artsen kunnen niet verklaren waarom ik pas 7 jaar na mijn eerste symptomen echt last kreeg van mijn ziekte. Tijdens mijn eerste zware opstoot had ik heel veel buikkrampen, moest ik frequent heel snel naar het toilet en was ik zeer vermoeid. Soms kon ik echt de deur niet uit van de pijn.

Ik wist dus niet wat me te wachten stond of wat de ziekte inhield. En al helemaal niet dat het om een chronische ziekte ging. Toen ik die zware opstoot kreeg, besloot ik om mijn medisch dossier op te vragen. Daarin stond dat ik colitis ulcerosa heb sinds 2003. Dat is elf jaar vooraleer ik het zelf wist.