In Tenerife mag ik overal het toilet gebruiken

crohn-voyager-mobilhome-betty-1-2

Ik laat mijn leven niet bepalen door mijn Crohn. Ik ben dan wel gestopt met werken, maar dat betekent niet dat ik veel thuis ben. Ik hou van reizen, al is dat niet altijd handig als je Crohn hebt. Maar ik heb geleerd hoe ik daarmee kan omgaan.

Een mobilhome

Zestien jaar lang hebben we een mobilhome gehad. Heel Europa hebben we ermee rondgereisd. Dat was perfect voor reislustige Crohnpatiënten zoals ik: ik had altijd mijn eigen toilet mee én kon er gewoon zelf koken. Ook als ik me niet goed voelde, ‘sleurde’ mijn man me mee. Hup, de mobilhome in en weg waren we. In goede en in slechte tijden. Zo kon ik mijn zinnen verzetten en me toch nog proberen ontspannen. 

Goed klimaat voor mijn Crohn

Het liefste gingen we naar Italië en Spanje. Het klimaat in die zuiderse landen heeft een positief effect op mijn Crohn. Naar Italië gingen we het liefste in juni of september, en tijdens de eindejaarsperiode trokken we graag naar Spanje.

Maar toen hebben we een appartement gekocht in Tenerife. De mobilhome hebben we dan verkocht. Want je kan niet alles hebben: dat was financieel niet haalbaar. Eerlijk? Ik heb geweend toen ik hem zag wegrijden. Soms mis ik hem toch, onze mobilhome. Het is heerlijk om zoveel vrijheid te hebben. 

Overal naar het toilet

Maar nu kijk ik tijdens de wintermaanden vanop mijn terras in Tenerife uit op een azuurblauwe zee. Het is er heerlijk. Je hebt daar alles voor jezelf: je eigen bed, je eigen toilet, je eigen keuken… Dat geeft toch echt veel rust. Als ik me daar een dag, of zelfs een week, niet goed voel, dan ga ik gewoon op mijn bed gaan liggen. Of op ons terras, of op een ligstoel aan het zwembad. Dat is niet hetzelfde als op hotel: daar lig je dan toch maar op je kamer. Hier kan ik trouwens overal naar het toilet. Niemand maakt daar een probleem van. Soms hoef ik het zelfs niet eens te vragen. Mensen vinden dat vanzelfsprekend hier.

Vroeger maakten we wel eens verre reizen. Maar dat was dan alleen maar naar Amerika. Ik ben bang om naar Afrikaanse of Aziatische landen te reizen omdat ik de gezondheidszorg er niet vertrouw. Om daar naartoe te reizen, heb je trouwens vaccins nodig die ik niet mag combineren met de medicatie die ik neem. Dus het kan sowieso niet.

Ook toen de lockdown inging, zaten we in Tenerife. Uiteindelijk zijn we gerepatrieerd. Nu hebben we vluchten geboekt voor augustus, ik hoop echt dat we gaan kunnen vertrekken.

Reistips van Betty

  • Reis naar landen met een goede gezondheidszorg.
  • Kies voor fatsoenlijke en hygiënische hotels met schone toiletten.
  • Zorg ervoor dat je voldoende medicatie bij hebt.