Ik wil dat iedereen zich goed voelt bij ons op de werkvloer

elkepittomvils_driesluyten2

Ik ben Elke en ben Head of HR bij farmabedrijf Takeda. Bij Takeda vinden we het erg belangrijk om open te communiceren. Als iemand regelmatig ziek is, of hij kan zijn functie moeilijk uitvoeren door een chronische ziekte, dan proberen we altijd samen op zoek te gaan naar gepaste oplossingen.

Een goed gevoel op de werkvloer

Flexibele werkuren hebben we hier sowieso. Al voordat thuiswerk de norm werd tijdens de coronapandemie, kon je makkelijk van thuis uit werken. Tot 2 dagen per week, in overleg met je leidinggevende. Velen onder ons hadden dus al de gewoonte en de middelen om thuis te werken. Het enige verschil was dat we dat plots voltijds deden.

De voordelen en valkuilen van thuiswerk

Op dagen dat je thuiswerkt hou je meer tijd over om met je familie door te brengen. Je wordt ook minder gestoord als je thuiswerkt, merkte ik. Hoewel collega’s met kinderen dat tijdens de eerste weken van de lockdown natuurlijk anders ervaren hebben. De combinatie thuiswerken met kinderen, die plots ook niet naar school konden, was een hele uitdaging. Positief aan thuiswerk is wel dat we minder tijd hebben verloren in de file, waardoor we direct minder gestresst waren.

Het grote nadeel is de vervaging tussen werk en privé. Het is heel moeilijk om je werkdag af te sluiten en je te ontspannen als je in dezelfde omgeving blijft. Sociaal contact is ook onmisbaar voor de goede werking van een kantoor. Daarom denk ik dat voltijds thuiswerken niet dé oplossing is. In normale omstandigheden heeft iedereen recht op twee dagen thuiswerk per week, en daar willen we zeker terug naartoe. Maar in tijden van corona passen we die regels aan, om de veiligheid van onze werknemers te garanderen.

Intussen is ons kantoor coronaproof. Collega’s kunnen opnieuw naar kantoor, als ze dat willen. Iedereen ontving een pakket met richtlijnen, mondmaskers en ontsmettende handgel. 

Een oplossing waar iedereen zich goed bij voelt

We willen dat alle collega’s zich goed voelen bij ons. En daar besteden we veel aandacht aan. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat iemand langdurig of regelmatig afwezig is omdat hij ziek is. Dan raden we de collega’s aan om daar open over te communiceren. Met ons of met hun rechtstreekse leidinggevende. Dat is niet altijd makkelijk, weet ik. Misschien ben je bang voor de reacties van je collega’s of je leidinggevende.

We begrijpen je beter als je erover praat. Alleen zo kunnen we samen op zoek naar een gepaste oplossing. Dat proberen we dan echt: een oplossing vinden waar iedereen zich goed bij voelt.

Lukt het niet meer om voltijds te werken? Dan kan je via een reïntegratietraject deeltijds aan de slag. Sommige functies laten geen thuiswerk of deeltijds werk toe. Als dat het geval is, dan kijken we of er binnen het bedrijf een andere functie is voor jou. Wat wil jij? Wat kan je? Wat is er mogelijk?

Ook met het verplichte thuiswerken zetten we ieders welzijn voorop, zeker dat van collega’s met een chronische aandoening. Iedereen die daar nood aan had, kon – en kan nog steeds – samen met zijn/haar leidinggevende op zoek gaan naar de oplossing waar men zich het veiligst bij voelt.

Praat met je werkgever

Heb je een chronische ziekte, en voel je je niet goed bij je situatie op de werkvloer? Praat erover met je werkgever. Alleen zo weet je werkgever hoe jij je voelt en kan hij samen met jou op zoek gaan naar gepaste oplossingen. Ik ben ervan overtuigd dat een open dialoog het beste is voor iedereen.