Ik voel me geen patiënt meer
Ik leef nu zo’n tien jaar met een pouch en voel me nog altijd goed. Nu ik geen medicatie neem omdat mijn dikke darm is verwijderd, beschouw ik mezelf ook niet meer als colitispatiënt. Maar dat betekent niet dat ik kan doen en eten wat ik wil. Ik merk dat ik direct last krijg van mijn darmen als ik niet goed zorg voor mezelf. Ben ik wat vermoeid, eet ik anders of sport ik te hard, dan spartelt mijn lichaam tegen.
Coloscopie uit voorzorg
Een paar maanden terug heb ik voor het eerst in lange tijd nog eens een coloscopie gehad. Uit voorzorg, omdat ik last had van rugpijn die spanning veroorzaakte op mijn buik. Aangezien de onderrug gelinkt is aan de darmen wilde ik toch laten checken of er niks aan de hand was. Dat was terug een spannend moment, omdat het zoveel jaar geleden was sinds de vorige coloscopie. Ik had toch een beetje schrik dat ze iets zouden zien dat niet goed was. Maar gelukkig was alles in orde.
Opletten op reis
Dankzij mijn pouch ben ik niet meer dagelijks met mijn colitis bezig. Alleen op reis word ik er af en toe opnieuw geconfronteerd. Ik eet namelijk lactose- en glutenvrij en dat vormt hier in België geen enkel probleem. Maar op vakantie is het soms moeilijk om restaurants te vinden die zulke gerechten aanbieden. In de steden is het meestal wel ok, maar als je wat landelijker gaat, wordt het lastiger. Zo waren we onlangs op weekend in de Duitse Moezelstreek en kon ik met mijn dieet niet terecht in de restaurants. Dan pas ik me aan en eet ik dingen waarvan ik weet dat ik er last van ga krijgen. Maar gelukkig weet ik ook hoe ik mezelf terug in balans kan krijgen. Ontspannen, voldoende slaap, bewegen en de juiste voeding brengen me snel terug in evenwicht.
Geschreven door The Fat Lady, gebaseerd op een interview met Karen.
Disclaimer: De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Het vervangt geen medisch advies of behandeling door een arts. Raadpleeg uw behandelend arts of een lid van uw IBD-team voor vragen en/of specifieke gezondheidsproblemen.
C-ANPROM/BE/IBDD/0368 – Feb. 2025