Ik voel me eindelijk weer mezelf

crohngetuigemelle_driesluyten27-scaled-1

Het is gebeurd: ik heb een pouch. Sinds mijn diagnose, zo’n zes jaar geleden, heb ik een heel moeilijk parcours achter de rug. Het laatste jaar ging het echt van kwaad naar erger. Ik voelde me een vodje. Daarom beslisten de dokters dat een pouch voor mij noodzakelijk is.

Operatie was veel langer dan verwacht

Om een pouch aan te leggen, krijg je twee operaties. Mijn eerste operatie had ik begin januari. Eigenlijk had het in december moeten doorgaan, maar mijn zus zou dan bevallen van haar eerste kindje, en ik wilde niet in het ziekenhuis liggen als het zover was. Tijdens die operatie namen ze mijn volledige dikke darm en endeldarm weg, en kreeg ik een stoma. Dat was heel heftig. Omdat ik al zo lang cortisone nam, was mijn darmwand te soepel. Daardoor duurde de operatie veel langer dan verwacht. 

De eerste nacht ben ik zelfs op de ontwaakzaal moeten blijven. Nadien lag ik twee dagen lang op intensieve zorgen, gevolgd door nog twaalf dagen op een gewone ziekenhuiskamer. Gelukkig is alles uiteindelijk goed verlopen, maar ik heb toch serieus afgezien. De revalidatie was pittig, dat kan ik wel zeggen. 

Stoma vervangen door een pouch

Enkele maanden later, in april, was het dan tijd voor mijn tweede operatie. Gelukkig was die minder zwaar dan de eerste. De dokters hebben de stoma eruit gehaald en mijn pouch in werking gesteld. De operatie zelf verliep goed. Maar nadien wilde mijn vertering maar niet in gang geraken. Uren aan een stuk heb ik toen moeten overgeven. Ik heb best wel afgezien. Totdat ik plots, tegen drie uur ‘s nachts, voelde hoe mijn vertering op gang kwam. Vanaf dat moment werd het beter. 

Minder ongemakken

Toch verliep niet alles perfect. Mijn lichaam moest zich aanpassen en had tijd nodig om te wennen aan de pouch. Ondertussen loopt het gelukkig vlot. Maar alles blijft wel vloeibaarder omdat ik geen dikke darm meer heb. Die zorgt er normaal voor dat vocht onttrokken wordt. Toch heb ik over het algemeen veel minder ongemakken. Als ik weet dat ik ergens naartoe ga, neem ik gewoon iets tegen diarree. 

Opnieuw vrijheden

Ik ben echt blij dat ik de operaties heb ondergaan. Ik kan nu veel meer en voel me na lang afzien eindelijk weer een beetje als mezelf. Voor de operaties kon ik zelfs niet meer buiten komen. Me inhouden tot ik dichtbij een toilet was, lukte niet meer. Als ik naar toilet moest, was het nú en niet over vijf minuten. 

Zelfs even in de auto zitten om de kinderen van school te halen, lukte niet meer. Nu heb ik dat veel meer onder controle. Onlangs schrok mijn man toen ik zei dat ik snel even naar de supermarkt ging. Die vrijheid heb ik nu terug. En dat doet deugd. Het is die twee operaties meer dan waard voor mij.

 Lees meer over de thema’s die in dit artikel aan bod kwamen: