Ik sukkel al vier jaar

shauni_driesluyten1

Ik ben bezig aan mijn laatste jaar verpleegkunde. Tijdens mijn studies leerde ik over de ziekte van Crohn. Toch heb ik nooit de link gelegd met mijn eigen klachten. Terwijl ik al vier jaar aan het sukkelen ben met mijn gezondheid. En ik ben nog maar 21 jaar. Raar dat er niet vroeger alarmbellen zijn afgegaan.

Het begon met gewrichtspijn

Ik heb nog maar een paar maanden geleden de diagnose gekregen: ziekte van Crohn. Het is allemaal begonnen vier jaar geleden met heel hoge ontstekingswaarden in mijn bloed. Maar de artsen vonden nooit de oorzaak. Ik had vooral last van gewrichtspijnen en van vermoeidheid. Daar kwamen iets langer dan een jaar geleden darmklachten bij: buikpijn, diarree, …

Bang voor een operatie

Ik legde nog altijd de link niet. Stress of iets verkeerd gegeten, dacht ik. En ik deed gewoon verder, zonder er veel aandacht aan te besteden. Gelukkig weet ik nu wel wat er aan de hand is. Mijn klachten werden ook alsmaar erger. Ik had direct buikpijn als ik iets had gegeten. Nu weet ik dat een vernauwing van vijf centimeter van mijn darm daar de oorzaak van is. Als mijn nieuwe medicatie niet aanslaat moet dat deel van mijn darm weggenomen worden. Ik kijk daar niet naar uit, eerlijk gezegd. Gelukkig heb ik hier op de blog positieve verhalen gelezen van patiënten over hun operaties. Ik hoop dat het bij mij ook zo’n positief verhaal wordt. Nog even afwachten…