Ik leef gezonder dankzij mijn ziekte

linsey_driesluyten7-1

Vroeger besteedde ik niet veel aandacht aan mijn lichaam. Sporten stond niet hoog op mijn to-dolijstje. Ik was liever lui dan moe. Ik genoot enorm van lekker en rijkelijk eten. Sinds ik ziek ben, heb ik het roer helemaal omgegooid.

Sporten geeft me energie

Vroeger deed ik niets van sport. Totdat ik merkte dat ik er energie van kreeg. Ik vind het heerlijk om te gaan zwemmen, en van mijn wekelijkse zumbales en de BBB-sessies in de fitness kan ik ook genieten. Soms doe ik te hard mijn best. Dan ben ik wat vermoeid. Maar na het sporten voel ik me altijd beter. Dat stimuleert mij om vol te houden.

Ik moet opletten dat ik genoeg eet om ondergewicht te vermijden. Dat komt omdat ik tijdens de eerste maanden van mijn ziekte 10 kilo ben afgevallen. Maar genoeg eten is niet altijd zo gemakkelijk. Zeker als ik last heb van mijn darmen. Dan heb ik het moeilijk om genoeg voedingsstoffen op te nemen.

Ik dacht dat alle groenten gezond waren

Om genoeg goede voedingsstoffen binnen te krijgen, heb ik mijn voeding en kookstijl radicaal aangepast. Ik let vandaag enorm op wat ik eet, omdat het zo’n grote invloed heeft. Ik eet heel gezond en laat romige of vette gerechten aan mij voorbij gaan.

Die zoektocht naar een nieuwe manier van eten en koken was even zoeken. In het ziekenhuis heb ik met een diëtiste gepraat. Zij gaf me een lijst mee met licht en zwaar verteerbare ingrediënten. Het is geen dieet, wel een handige leidraad voor een gezondere levensstijl. Ik wist bijvoorbeeld niet dat champignons slecht verteren. Ik dacht dat groenten gewoon altijd goed zijn.

Eigen blog vol inspiratie

Ik heb me er thuis verder in verdiept, en nu probeer ik om elke dag gezond, lekker en evenwichtig te koken. Mijn enthousiasme is zo groot dat ik zelfs een blog ben begonnen met gezonde gerechten. Niet alleen voor mensen met IBD, maar voor iedereen die op zoek is naar lekkere en gezonde gerechten.