Ik blijf positief

nathalietakeda_driesluyten12

Ik heb nooit problemen gehad met de mensen rondom mij, zowel op professioneel vlak als in mijn privéleven. Ik heb altijd zonder schroom over mijn ziekte en behandeling gepraat. En zolang ik kan staan, beweeg ik!

Wanneer mensen niet begrijpen wat ik doormaak, vraag ik hen of ze ooit al maag- of darmklachten hebben gehad. Dat is bij de meesten natuurlijk wel het geval. Dan leg ik hen uit dat die pijn voor mij tijdens een opstoot dag en nacht duurt, zonder ophouden.

Gewrichtspijn door mijn Crohn

Ik heb erg veel last van mijn gewrichten, een ander bijverschijnsel van de ziekte van Crohn. Ik ben met mijn klachten al bij een reumatoloog geweest. Hij zei me botweg: “Het is fibromyalgie, en door jouw behandeling voor Crohn kan ik niets doen.”

Toch blijf ik positief. Wanneer ik last heb, dan behandel ik mezelf met kurkuma en ontstekingsremmers. Ik ben vaak erg moe, maar ik geniet van het leven. Ik ga graag uit en ik vind het belangrijk me te amuseren. Wanneer ik beweeg, vergeet ik alle vermoeidheid. Mijn vrienden zien, geeft me een echte boost.

Ik blijf reizen

Ik reis bijvoorbeeld nog altijd vaak. Want zo lang ik kan staan, blijf ik bewegen. Dit jaar ben ik meerdere keren naar Frankrijk gegaan: naar de Opaalkust, naar Parijs, naar de Baskische kust, naar Dax, Ciboure en Toulouse.

Nu kom ik net terug van een tiendaagse rondreis in Egypte. Zo’n langere reis vergt wel wat organisatie: ik had twee tassen vol medicijnen bij op het vliegtuig. En ondanks het feit dat ik een ondertekend document van mijn dokter bij me had, werd ik zowel tijdens de heenreis als tijdens de terugreis gecontroleerd.  De douanier vond namelijk dat ik wel heel veel medicijnen bij me had voor één persoon. Maar toen ik mijn situatie uitlegde, begreep hij het gelukkig wel.