IBD: waarom stoppen met roken?

chwapi_driesluyten31-1

Roken en IBD. Is er een verband? Heeft tabak een invloed op de ziekte van Crohn? Marie-Ange Wilfart is verpleegkundige en tabakoloog in het ziekenhuis van Doornik (CHwapi). Zij legt uit waarom roken wel degelijk negatief is voor IBD-patiënten.

Speelt tabak een rol bij de ziekte van Crohn?

Marie-Ange Wilfart: “Roken is de enige omgevingsfactor die meespeelt. Meer nog: als je begint met roken heb je dubbel zoveel kans om de ziekte van Crohn te krijgen. Bovendien verergert tabak de symptomen. Rokers hebben vijftig procent meer kans op een terugval dan niet-rokers. Daarom is stoppen met roken de eerste stap in de behandeling van de ziekte.”

Stoppen met roken is niet makkelijk.

M-A. W: “En dat is precies de reden waarom tabak een harddrug is. Na heroïne is nicotine de meest verslavende drug. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen ter wereld in staat is om te stoppen met roken. Niemand hoeft trouwens ontevreden te zijn tijdens het stoppen met roken. Dat is gewoon een kwestie van dosering.”

Wat bedoelt u daarmee?

M.-A. W.: “Stel dat je naar een tabakoloog stapt. Dan zal hij je vragen hoeveel sigaretten je rookt per dag. Het heeft geen zin om daarover te liegen: zo’n tabakoloog heeft een apparaat waarmee hij het niveau van beschadigde koolmonoxide kan meten. Zo weet hij exact hoe verslaafd je bent. Of dat nu aan sigaretten of cigarillo’s is, of je nu roltabak gebruikt of filtersigaretten. Via dat apparaat bepaalt de tabakoloog het exacte aantal mg koolmonoxide dat je moet compenseren met nicotinevervangers. Hij zal je vertellen welke dosis je het beste inneemt.”

Zijn nicotinevervangers niet schadelijk?

M.A. W.: “De media praten voortdurend over nicotine alsof dat het schadelijke bestanddeel is. Maar het is niet van de nicotine dat je kanker krijgt. Nicotine zelf is niet schadelijk, maar is wel het middel dat roken verslavend maakt. Medische nicotine bestaat trouwens al sinds de jaren 1970. Weet je wat kanker veroorzaakt? Dat zijn de additieven die de fabrikant in de loop der jaren hebben toegevoegd aan hun producten. Ammoniak, bijvoorbeeld, verhoogt de snelheid van nicotineverslaving.”

En wat met passief roken?

M.A. W.: “Het is de rook van sigaretten die slecht is. Die bevat maar liefst 4000 chemicaliën en 40 kankerverwekkende stoffen. Als niet-rokers die rook inademen hebben ze evenveel kans om kanker te ontwikkelen als rokers. Het is ook belangrijk om te weten dat je kindje later Crohn kan krijgen als je rookt tijdens je zwangerschap.”

Welke gevolgen heeft stoppen met roken op de ontwikkeling van Crohn?

M-A. W. “Die gevolgen zijn alleen maar positief. Patiënten die met succes gestopt zijn met roken, bijvoorbeeld, hebben na een operatie minder kans om te hervallen dan patiënten die blijven roken. Bovendien daalt ook het aantal operaties.»

Roken zou wel een positieve invloed hebben op colitis ulcerosa, klopt dat?

M-A. W. “Die invloed komt eigenlijk overeen met het effect van een lichte eerste interventiebehandeling. Ook als je colitis ulcerosa hebt, stap je daarom het beste naar een tabakoloog om zo op je eigen tempo te stoppen met roken.”

Wat is het voordeel van een tabakoloog?

M-A. W. “Tijdens een eerste consultatie kijkt een tabakoloog naar je gezondheid. We meten het niveau van je nicotineverslaving en luisteren naar je motivatie om te stoppen met roken. Daarna beslissen we samen over een einddatum. De tabakoloog geeft je zoveel mogelijk informatie en stelt je een nicotinevervanger voor die aangepast is aan jouw persoonlijke situatie. Daarna laten we je niet in de steek: tijdens de volgende consultaties analyseren we jouw ontwenningsverschijnselen en de risicosituaties. Zowel op vlak van voeding als op psychologisch vlak volgen we je op. Wij ondersteunen je en helpen je met je motivatie.”