Een huis kopen met Crohn

crohn-huis-kopen-betty

Zoals vele jonge koppels wilden mijn man en ik graag een huis kopen, ons eigen plekje. Maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, door mijn ziekte. De medische vragenlijst die je verplicht moet invullen zorgde ervoor dat ik geen schuldsaldoverzekering kon afsluiten, een vereiste om een lening te kunnen krijgen.

Omdat Crohn onder de categorie valt van een ernstige ziekte, betekende dit voor de verzekeraar dat ik niet kon gaan werken. Hoe hard ik ook weerlegde dat ik wel degelijk ging werken, het mocht niet baten. Ik telde niet mee, ik was te onbetrouwbaar om een lening af te kunnen betalen.

Onbetrouwbaar door Crohn

Die weigering zorgde wel voor de nodige paniek, want we kregen dat nieuws pas toen we al een huis hadden gekocht. Het moést dus wel in orde komen. Gelukkig hebben we via de bank een oplossing gevonden. Maar ik kan me inbeelden dat dit bij heel wat patiënten niet lukt, en wat dan? Omdat je Crohn hebt mag je geen eigen huis hebben?

Mijn man is op zo’n momenten altijd solidair met mij. De inkomensgarantieverzekering die de bank voorstelde om erbij te nemen, hebben we geweigerd. Ik kon er geen afsluiten, en dus besliste hij om dit ook niet te doen. Bij wijze van statement. Ik vind dat schoon. En we hebben ons die beslissing trouwens nooit beklaagd.