Hoe zorg je goed voor jezelf én voor je kinderen?
Kinderen hebben al drie weken thuisonderwijs achter de rug, en nu is het alweer de tweede week van de paasvakantie. Maar het is een vakantie zoals we het nooit eerder meemaakten: alle activiteiten zijn afgeschaft. Playdates gaan niet door.
Noodgedwongen blijven we met zijn allen in ons kot. Zeker als je last hebt van vermoeidheid door je Crohn of colitis is het niet vanzelfsprekend om je kinderen non stop te entertainen. Hoe zorg je ervoor dat deze periode als vakantie aanvoelt voor je kinderen en dat jij bovendien een beetje noodzakelijke rust krijgt? Wij helpen je graag!
1. Organiseer een knutselkamp
Oké, kampen gaan niet door. Dat is niet leuk. Maar geen nood! Je kan ook thuis een kamp organiseren. Plan bijvoorbeeld elke dag een knutselactiviteit. Wist je dat veel musea knutselideetjes online plaatsten? Op de site van het Van Gogh-museum, bijvoorbeeld, vind je heel wat leuke kleurplaten. Het Permekemuseum geeft op Instagram leuke knutseltips met materiaal dat je normaal gezien in huis hebt. Op de site van Maison Slash vind je trouwens leuke tips voor online kampen.
2. Plan een filmnamiddag of luister naar een boek
De tablet, de playstation en de televisie maken wellicht overuren tijdens deze periode. Maar dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Maak samen met je kinderen een lekker grote portie popcorn en installeer je voor de televisie. Of check eens de site van J.E.F. Je kan er heel wat leuke kinder- en jeugdfilms bekijken. Hebben ze genoeg naar een scherm gekeken? Kinderen vinden het ook heerlijk om naar boeken te luisteren. Gelukkig kan dat makkelijk: Het Geluidshuis maakte bijvoorbeeld een online pagina met gratis hoorspelen. Het verhaal van Kabouter Korsakov is een echte aanrader!
3. Zorg voor een gezonde opvoeding
Door de lockdown worstelen ouders over de hele wereld op dit moment meer dan anders met het ouderschap. Daarom zette de Wereldgezondheidsorganisatie enkele tips online. Bekijk ze zeker! Ze raden bijvoorbeeld aan om je aan een dagelijkse structuur te houden. Maak een tijdschema, maar denk daarbij ook aan jezelf. Want zeker voor mensen met een chronische darmziekte betekent gezond opvoeden dat je af en toe voor jezelf moet zorgen. Blogger Annelies, bijvoorbeeld, heeft momenteel veel last van vermoeidheid. Normaal gezien werkt ze als leerkracht, maar sinds oktober is ze thuis. Daarom probeert ze elke dag een rustmoment voor zichzelf in te lassen.