Herken jij alle darmziekten in de Veurnse escaperoom?

098a7610-scaled-1

Hoelang had jij al last van je darmen toen jij je diagnose kreeg? En nam je jouw klachten meteen serieus? Want iedereen heeft wel eens last van zijn darmen, toch? Veel mensen weten niet welke klachten bij een darmziekte horen. Goed nieuws: dat kan je nu op een interactieve manier ontdekken in de escaperoom van het Veurnse ziekenhuis AZ West. 

Meer dan 30.000 mensen in België hebben colitis of de ziekte van Crohn. Toch weten veel mensen niet wat deze ziektes precies inhouden. Meer nog: heel wat mensen krijgen hun diagnose pas nadat ze al een hele tijd last hebben van klachten. Soms zijn klachten als diarree, buikpijn of onverklaarbaar gewichtsverlies te subtiel. Of schamen mensen met zulke klachten zich om naar de dokter te stappen. Jammer, want net als bij andere darmziektes kan een vroege diagnose zware behandelingen of zelfs operaties voorkomen.

Reis door een virtuele darm

In de escaperoom van AZ West leer je welke klachten alarmerend zijn, en wanneer je naar een dokter stapt. Maar niet alleen dat: met een VR-bril reis je door een virtuele darm en ontdek je wat die klachten allemaal veroorzaakt. Via een tablet volg je het verhaal van geschiedenisleraar Dirk, die last krijgt van buikklachten. Samen met hem ontdek je wat er zich allemaal afspeelt in zijn darmen.

Ontdek wat een darmziekte inhoudt

Het idee kwam van maag- en darmspecialist dr. Yves-Paul Vandewynckel. Samen met een aantal studenten van campus Engineering in Veurne was hij op zoek naar een innovatieve manier om darmproblemen onder de aandacht te brengen. Het doel? Sensibiliseren over darmziekten, zodat mensen alarmerende klachten beter herkennen. En ook de omgeving van patiënten bewust maken wat er allemaal komt kijken bij een darmziekte.

Studenten Aeon, Arno, Hannah en Thibault maakten alles zelf: de meubels, het grafisch ontwerp, de verhaallijn en de filmpjes. Voor het medische verhaal kregen ze hulp van dr. Vandewynckel. De financiële hulp kwam van sponsors Takeda en Viatris. 

Eind augustus staat de escaperoom aan het AZ West. Daarna vertrekt hij op tour.

Kalender Escape Room

– 24/8 tem 3/9: Ingang ziekenhuis AZ West

– 6 – 19/9: stad Veurne: Seylsteen aan gemeentehuis

– 20/9 tem 7/10: stad De Panne: Dienstencentrum De Boare

– 8-22/10: stad Koksijde: Theaterput recht tegenover het gemeentehuis.

– 23/10 tem 04/11: stad Diksmuide: Dienstencentrum Ten Patershove

– 5-18/11: stad Nieuwpoort: Sociaal Huis

– 04/04/22 tem 08/04/22: Middelkerke: Marktplein

– Eind april tot begin mei 2022 : School VTI ingang Veurne

Foto: © APARTINMEDIA