Halftijds werken is ideaal voor mij

colitis-juf-annelies

Ik ben altijd leerkracht geweest in het derde leerjaar. Dat was ik al een jaar of zeven, toen ik plots last begon te krijgen van mijn buik. Ik moest heel vaak naar het toilet. In het begin had ik niet goed door wat er aan de hand was. Maar na een aantal maanden volgde de diagnose: colitis ulcerosa.

Niet vanzelfsprekend

Voltijds werken en chronisch ziek zijn: het is echt geen vanzelfsprekende combinatie. Ik heb het geprobeerd, een jaar lang. Dan ben ik noodgedwongen 4/5de beginnen werken. Maar ook dat werkte niet voor mij. Ik ben toen heel veel ziek geweest. En mijn collega’s moesten me dan vervangen. Daar voelde ik me zo schuldig over.

Na een tijdje stelde mijn directie me een halftijds werkschema voor. Ik heb dan een tijdje als zorgjuf gewerkt in plaats van juf van het derde leerjaar. Dat ging heel goed. Dit jaar sta ik halftijds in het tweede leerjaar. Daar ben ik wel dankbaar voor: dat we een oplossing hebben gevonden die voor iedereen werkt.

Veel onbegrip

Het is niet allemaal zo vlot gelopen. Toen ik 4/5de werkte, was ik vaak ziek thuis. Er was niet altijd iemand die me kon vervangen. Dat was dus best zwaar voor mijn collega’s. Ik denk dat ze het daarom niet altijd begrepen. Waarom was ik toch zo veel afwezig? Ze wisten wel dat ik colitis had, maar wat dat nu precies inhield? Daar hadden ze geen idee van. Daarom heb ik mijn collega’s op een dag een mail gestuurd. Allemaal. Ik heb ze uitgelegd wat colitis nu precies is en hoe de ziekte mijn dagelijkse leven beïnvloedt. Dat luchtte me zo op. En ik merk dat ze het nu wel begrijpen.