Ik koos altijd haalbare reizen voor een IBD-patiënte

karen_driesluyten9

Ik ben altijd blijven reizen. Ook toen ik nog geen pouch had, en ik eigenlijk erg ziek was. Wel heb ik altijd gekozen voor reizen die haalbaar zijn voor mij, als IBD-patiënte.

Luiers op het vliegtuig

Rondtrekken, dat kon ik niet. En ook daguitstapjes met een bus gingen niet. Het vliegtuig nam ik wel: dan droeg ik tijdens de vlucht een luier. Gelukkig draag ik sowieso vaak losse broeken, waardoor dat niet opviel. Ik ben zo al eens naar Brazilë gevlogen voor een yoga-opleiding. Daar bleef ik gewoon altijd op dezelfde plaats. Ook naar het strand gaan, deed ik liever niet.

Geen lange uitstapjes

Eerlijk? Ik had het soms wel moeilijk. Maar ik ben het wel altijd blijven doen. Nu heb ik een pouch. Niets staat me nog in de weg om echt te genieten. Al moet ik nog altijd zo’n 8 keer per dag naar het toilet. Daar moet ik dus wel rekening mee houden. Maar dan plan ik gewoon geen uitstapjes die te lang duren. Verder kan ik gewoon alles doen.