Een gevarieerd en gezond dieet is essentieel

crohn-voeding-nathalie

Op 3 juni organiseerde CCV-vzw in Vlaams-Brabant een infonamiddag voor IBD-patiënten. De lezing die ik gaf draaide rond gezonde voeding voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Ik krijg heel vaak de vraag wat hét IBD-dieet nu precies inhoudt. Maar dat bestaat niet. De ziekten verschillen zodanig van persoon tot persoon dat er niet één hapklaar dieet is dat werkt voor elke patiënt. Ik leg dus altijd de focus op gezonde en gevarieerde voeding. Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam alle nodige vitaminen en mineralen opneemt, waardoor je lichaam beter bestand is om zich te verweren tegen ziektes.

De belangrijkste informatie die ik meegaf waren praktische tips die iedereen thuis kan toepassen. Ik vind het belangrijk dat er veel variatie in een dieet zit. Dat gebeurt meestal al bij de warme maaltijd, maar het ontbijt en de lunch zijn vaak net dezelfde maaltijd als de dag voordien. Je kan nochtans met enkele kleine aanpassingen ook in die maaltijden variatie steken. Yoghurt met muesli en seizoensgebonden fruit of een snede brood met fruit en hartig beleg in plaats van zoet beleg, bijvoorbeeld. Ik raad altijd aan om ook ‘s middags voldoende groenten te eten, maar dan gestoomd.

Naast een gezond en evenwichtig voedingspatroon is het ook belangrijk om bij elke individuele patiënt uit te zoeken welke voedingsstoffen goed verdragen worden en vooral welke niet. De ingrediënten die een opstoot uitlokken zijn immers bij iedereen verschillend. Een regel die echter voor de meeste patiënten geldt is om rauwe groenten te vermijden.

Daarnaast gaf ik nog de volgende algemene tips mee:

  • Vermijd gefrituurde en vette voeding
  • Geloof niet alle voedingshypes
  • Pas op met ‘fake’ gezonde voeding zoals groenteburgers. Die zitten namelijk vaak vol vetten, zout en suikers.