Recept: Gestoofd witloof met knolseldercrème, kalkoenfilet en gegratineerde puree
Kalkoen is een echte klassieker in de kerstperiode. Het is ook een licht verteerbaar stukje gevogelte, en past perfect bij de aardse smaken van witloof en knolselder. Twee smaakvolle groenten die de meeste IBD-patiënten goed kunnen verdragen.
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 60 minuten
Porties: twee
Ingrediënten
Knolseldercrème:
- ½ knolselder
- 50 ml halfvolle of magere melk
- Nootmuskaat, peper en zout
Gegratineerde puree:
- 400 gram bloemige aardappelen
- Halfvolle melk
- 1 eetlepel vloeibare boter
- 3 eetlepels paneermeel of panko
- Nootmuskaat
- Peper en zout
Witloof:
- 4 stronkjes grondwitloof
- Peper en zout
Kalkoenfilet
- Ongeveer 200 gram kalkoenfilet per persoon
- Peper en zout
Stap voor stap
Knolseldercrème:
1.
Schil de knolselder en snijd deze in blokjes.
2.
Voeg in de pot 50ml melk en 50ml water met een snufje zout. Voeg de knolselder toe en kook gaar.
3.
Giet af en laat goed uitlekken.
4.
Pureer met de staafmixer voor een smeuïge crème.
5.
Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Gegratineerde puree:
1.
Schil en kook de aardappelen.
2.
Giet af en pureer de aardappelen.
3.
Voeg een beetje halfvolle of magere melk toe en ½ eetlepel boter.
4.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
5.
Doe de puree in een ovenschotel.
6.
Bedek de puree met een laagje paneermeel of panko, verdeel een ½ eetlepel boter over het paneermeel.
7.
Zet de ovenschotel enkele minuten in een voorverwarmde oven van 200°C totdat je een krokant korstje krijgt.
Witloof:
1.
Haal de buitenste bladeren eraf, was de witloof en snijd het in de lengte door.
2.
Stoof het witloof zachtjes in een beetje vetstof, tot het gaar is. Draai het witloof om na 10 minuten en stoof de andere kant voor 10 minuten.
3.
Kruid met peper en zout.
Kalkoenfilet:
1.
Kruid de kalkoenfilet met peper en zout.
2.
Bak de kalkoenfilet in een beetje vetstof op een heet vuur en draai halverwege om. Kalkoenfilet is meestal gaar na 8-12 minuten bakken in een pan, afhankelijk van de dikte van het vlees. Zorg ervoor dat het vlees doorbakken is.
3.
Snijd de kalkoenfilet in plakken voor het serveren.
Je gerecht samenstellen:
1.
Verdeel de knolseldercrème over de borden en strijk het licht uit met de bolle kant van een lepel.
2.
Leg een portie gegratineerde puree naast de knolseldercrème.
3.
Dresseer het bord met enkele plakjes gebakken kalkoenfilet.
5.
Schik de witloofhelften op het bord.
4.
Serveer de heerlijke maaltijd.
Smakelijk!
Omdat voedingsbehoeften vrij individueel kunnen zijn, wordt sterk aanbevolen dat alle voedingsonderwerpen worden besproken met je zorgteam en/of een voedingsdeskundige of diëtist die gespecialiseerd is in IBD
C-ANPROM/BE/IBDD/0345 – Dec 2024