Geen vissoep

crohn-roken-voeding-daniel

Ik moet letten op wat ik eet om geen opstoot uit te lokken. Fruit en rauwe groenten kan ik niet verdragen. Vezels probeer ik sowieso zoveel mogelijk te vermijden.

Ik ben het na tientallen jaren zo gewoon en ik mis het ook niet. Ik pas me ook gemakkelijk aan. Groenten eet ik wel in soep of als ze goed gekookt zijn. Vissoep kan ik om een of andere reden niet verdragen, vreemd is dat. Mijn echtgenote heeft zich aangepast en is het ondertussen ook gewoon om zo te koken. Ze doet er nooit haar beklag over, ik denk dus dat ze zich er ondertussen bij neer heeft gelegd.

Vier pakjes per dag

Alcohol is nog zo’n boosdoener die ik vermijd. Wat ik wel lang heb gedaan, ook al raden artsen het af, is roken. Toen ik in 2007 de diagnose van kanker kreeg, ben ik wel gestopt met roken. Van de ene dag op de andere. Ik rookte ook maar een paar sigaretten per dag, het was niet zo lastig om ze helemaal achterwege te laten.

Dat was helemaal anders bij een patiënt die ik ken via de vereniging. Die rookte vier pakjes per dag, wat nefast was voor zijn ziekte. Uiteindelijk besliste hij om ermee te stoppen door een beroep te doen op een hypnotiseur. Dat was nog niet voldoende, in zijn situatie als kettingroker. Het is hem pas gelukt om te stoppen toen zijn hele omgeving hem ondersteunde. Vandaag voelt hij zich veel beter en is hij veel minder ziek. Het kan dus wel, je leefstijl aanpassen, with a little help from your friends.