Geen ontstoken appendix, wel de ziekte van Crohn

crohn-diagnose-charlotte

Ik was 18 jaar oud bij de eerste symptomen. Ik zat midden in mijn eerste examenperiode aan de universiteit, heel stresserend dus. Ik had vaak last van buikpijn en diarree. Ik had alle symptomen van een ontstoken appendix, dus we zijn naar de huisarts gegaan die mij meteen doorstuurde naar de spoeddienst. We hebben die avond 6 uur gewacht op spoed.

Hoge ontstekingswaarden, kwam voort uit de tests. Toen bleek dat het niet mijn appendix was, hebben ze me gewoon naar huis gestuurd. Na de examens ging het weer een beetje beter tot de blokperiode in de paasvakantie. Opnieuw naar de spoed en opnieuw stuurden ze mij naar huis, ook al was ik duidelijk ziek. In juni had ik het weer zitten waarop mijn papa voorstelde om op consult te gaan in een ander ziekenhuis.

“Ik wil je niet ongerust maken”

Na een darmonderzoek volgde de diagnose: de ziekte van Crohn. Ik herinner me dat moment nog heel goed. Ik lag in de gang na mijn laatste darmonderzoek en de arts zei: ‘Ik wil je niet ongerust maken, maar het is waarschijnlijk de ziekte van Crohn’. Toen ik op mijn kamer kwam, ben ik meteen online beginnen zoeken naar informatie. Wat ik absoluut iedereen kan afraden! Gelukkig kreeg ik dezelfde dag alle informatie van mijn arts. Ik was toen zo uitgeput en vermagerd, dat ze mij meteen een week hebben opgenomen om op krachten te komen.