Geen gewoon dieet

karolien_driesluyten3-scaled-1

Ik heb een complexe relatie met voeding. Het heeft jaren geduurd voor ik wat inzicht kreeg in een voedingspatroon dat past bij mij. Op het eerste gezicht lijkt de link tussen voeding en een darmaandoening logisch. Maar het is niet zo dat er één dieet bestaat voor mensen met de ziekte van Crohn. Iedereen reageert anders en moet het voor zichzelf uitzoeken.

Intoleranties in kaart gebracht

Mijn persoonlijke zoektocht heb ik opgeschreven in een boek: Auto-Immuun, van ziekte naar inzicht. Om een lang verhaal kort te maken, ik boekte uiteindelijk de beste resultaten na een bloedonderzoek dat mijn voedselintoleranties in kaart bracht. En dat bleken er veel te zijn. Ik at blijkbaar al jaren dingen waar ik extreem intolerant op reageerde. Ik kreeg een lijst mee naar huis met de te vermijden voeding. Die lijst veranderde mijn leven. Als ik me aan de lijst houd, voel ik meteen het verschil.

Die lijst zorgde voor een voedingspatroon dat je allesbehalve conventioneel kunt noemen. Zo eet ik bijvoorbeeld geen tarwe of zuivel meer. Ook met suiker moet ik opletten. En blijkbaar kan ik ook absoluut niet tegen op het eerste gezicht onschuldige en gezonde vruchten als avocado, framboos, appel en banaan.

Meer aandacht voor intoleranties op restaurant


Ondertussen heb ik mijn eetpatroon afgestemd op mijn intoleranties. Zelf lekker koken is geen enkel probleem. Eten wordt pas een probleem als ik eens buitenshuis wil eten. Zorgeloos op restaurant gaan met vrienden is jammer genoeg verleden tijd. Natuurlijk zondig ik ook wel eens. Als ik me sterk, vrolijk en gezond voel, is het zeer verleidelijk om alles even overboord te gooien. Onder het motto ‘je leeft maar één keer’ geniet ik dan met volle teugen van een etentje op restaurant. Een spontane beslissing waar ik achteraf de prijs voor betaal onder de vorm van misselijkheid, buikpijn of diarree. De ene keer is de reactie heviger dan de andere. Tegenwoordig is er gelukkig wel meer dan ooit aandacht voor allergenen in voedsel. Veel restaurants en supermarkten spelen in op deze groeiende problematiek.

Beu om mijn verhaal te vertellen


Het is een begin, maar de meeste mensen beseffen niet hoe frustrerend en moeilijk het is om niet te kunnen eten wat je wilt. Ik voel mij daar soms kwaad en verdrietig over. Mijn voedselintoleranties beperken mij in mijn doen en laten. Het is confronterend om iedereen te zien genieten van voedsel terwijl ik zelf niet mee kan eten. Ik ben ook al een tijdje gestopt met dit uit te leggen aan anderen. Mijn jarenlange zoektocht valt niet kort samen te vatten in enkele zinnen. En het is een verhaal dat ik beu ben om te vertellen.

Het is een grote frustratie voor mijn analytische geest dat ik niet weet wat mijn intoleranties veroorzaakt. Is er een link tussen mijn mentale toestand en fysieke gezondheid? Ik hoop in elk geval dat ze minder erg worden en misschien zelfs verdwijnen. Want hoe ik reageer op voeding verandert voortdurend. Daarom is het goed dat het bloedonderzoek naar intoleranties om de vijf jaar wordt herhaald.

De ontdekking van verrassende ingrediënten

Het voordeel van omgaan met voedselintoleranties is dat ik erg creatief ben geworden op culinair gebied. Zo maak ik bijvoorbeeld heerlijke plantaardige dessertjes en leerde ik heel wat nieuwe en verrassende ingrediënten kennen. Binnenkort kan je er ook op deze blog een aantal vinden.