Een opstoot zat er lang aan te komen

shauni_driesluyten17-scaled-1

Sinds twee jaar werk ik als verpleegkundige. Ik hou van mijn job, al is het niet altijd even makkelijk geweest. Niet alleen door de coronaperiode, maar ook door de dood van mijn oma. Met haar had ik een superhechte band, en ik mis haar nog elke dag.

Het gaat redelijk goed met mij, nu. Mijn Crohn is al een aantal maanden onder controle. Dat was een tijdje geleden wel anders: ik had in maart een opstoot waardoor ik eventjes in het ziekenhuis ben opgenomen. Gelukkig is dat nu opgeklaard. 

Opstoot na heftige periode

Die opstoot zat er al een hele tijd aan te komen, vrees ik. Mijn oma was net overleden aan kanker, nadat ze bijna twee jaar tegen de ziekte had gevochten. Het is een heel heftige periode geweest. Ik heb haar verzorgd tot de laatste dag. 

Elke dag was ik bij haar

Het was heel logisch dat ik degene was die voor haar zorgde. Ik werk in hetzelfde ziekenhuis waar zij tegen haar kanker vocht. 

Elke pauze ging ik bij haar langs. Als mijn werkdag erop zat, sliep ik bij haar op de kamer. Elke dag opnieuw zat ik naast haar bed. Ik had beloofd dat ik er voor haar zou zijn, en dat heb ik ook gedaan. Het was het minste dat ik kon doen. Zij is er al die jaren ook voor mij geweest. We hadden een ongelooflijk speciale band. Dat valt niet in woorden uit te drukken.

Even leek het erop dat ze de strijd zou winnen. Maar toen kregen we het nieuws dat de kanker terug was. Ze had uitzaaiingen in haar longen, in haar bekken, in haar lies. Haar lichaam reageerde niet meer op de behandelingen. Drie maanden later is ze gestorven. 

Met zware buikkrampen naar spoed

Ik bleef verdoofd achter. Ik wist het allemaal eventjes niet meer. Eerst ben ik gewoon blijven verder werken, alsof er niets gebeurd was. Maar toen ben ik gecrasht. Ik kreeg heel zware buikkrampen. Ik moest naar spoed, en werd meteen opgenomen.

Gelukkig heeft die opstoot niet lang geduurd. Ik probeer te luisteren naar mijn lichaam, en neem rust als het nodig is. Al is dat natuurlijk niet altijd even makkelijk. Maar voorlopig lukt het me.