Een meter zeventig

danieldebast_driesluyten10

Een meter zeventig: zoveel darm heb ik nog over. Dankzij 4 operaties waarbij telkens een stuk van mijn darmen werd weggenomen. De eerste keer was in 1982, in ‘85 mocht ik opnieuw onder het mes, een derde operatie volgde in ‘92 en in 2007, tijdens mijn kankerbehandeling, werd er de laatste keer een stuk van mijn darmen weggenomen.

Na een van mijn operaties zaten er 150 hechtingen in mijn buik. Ik had heel veel pijn en vroeg een krachtigere pijnstiller. Mijn dokter weigerde vlakaf: ‘U bent een man, gedraag u ook zo.’ Een andere dokter weigerde ook, maar nam op zijn minst de tijd om zijn weigering toe te lichten. Hij vond het risico op gewenning te groot. Zijn reactie gaf me een heel ander gevoel dan die van zijn collega.

Zulke anekdotes benadrukken voor mij hoe belangrijk een goede communicatie tussen een arts en zijn patiënt is. Gelukkig heb ik meestal positieve ervaringen op dat vlak. Maar die paar keer dat het misliep, vergeet ik nooit.

Als voorzitter van de patiëntenverenging benadruk ik graag het belang van een goede communicatie tussen arts en patiënt.