De schaamte voorbij

crohn-psycholoog-schaamte-daisy

Het is niet evident om een normaal leven te leiden met de ziekte van Crohn. Maar het kan wel. En de juiste mindset is daarbij essentieel. Ik ga daarom ook al twee jaar naar een psycholoog om me te helpen bij dat proces.

Er zijn weken dat het heel slecht gaat, dat ik niet uit bed kan, heel veel buikpijn heb. Maar er zijn ook weken dat het beter gaat, dat ik uit eten ga en kan gaan werken. Ik probeer nu te focussen op die goede dagen. Ik probeer een middenweg te vinden tussen werken – waar ik enorm veel voldoening uithaal – en tijd vinden voor mezelf en de mensen waar ik om geef. En elke dag bots ik tegen de muren van dingen die ik niet kan, maar de dagen dat het wel lukt, zijn de mooiste die er zijn.

Ik kom pas sinds enkele maanden officieel uit voor mijn ziekte, maar ik ben heel blij dat de buitenwereld het weet. Toen ik er iets over postte op Instagram, kreeg ik enorm veel lieve reacties. En het deed zoveel deugd! Er is echt geen reden om me erover te schamen. Ik kan er namelijk niets aan doen.