De complicaties hadden een enorme impact op mijn leven

kathleen_driesluyten3

Na een heel traject van operaties dat eindigde in een permanente stoma, was het moeilijk om vooruit te kijken. Ik kon me aan de hand van medicatie en supplementen jarenlang behelpen. Ik krijg sinds mijn stoma een invaliditeitsuitkering. Werken lukt namelijk niet meer, de vermoeidheid is te erg. Sinds acht jaar spelen de complicaties me opnieuw parten. Mijn levensstijl wordt relatief weinig beïnvloed door mijn Crohn, maar vooral door de gevolgen ervan.

Na een heel traject van operaties dat eindigde in een permanente stoma, was het moeilijk om vooruit te kijken. Ik kon me aan de hand van medicatie en supplementen jarenlang behelpen. Ik krijg sinds mijn stoma een invaliditeitsuitkering. Werken lukt namelijk niet meer, de vermoeidheid is te erg. Sinds acht jaar spelen de complicaties me opnieuw parten. Mijn levensstijl wordt relatief weinig beïnvloed door mijn Crohn, maar vooral door de gevolgen ervan. Galproblemen Het short bowel syndroom zorgt ervoor dat ik enkel kleine hoeveelheden kan eten. Doordat ik zo weinig darm heb, neem ik medicatie en supplementen ook moeilijk op. Daarom krijg ik wekelijks of tweewekelijks baxters met magnesium en vitamines toegediend. Door alles wat ik al op jonge leeftijd meemaakte, is mijn immuunsysteem volledig aangetast en kreeg ik fibromyalgie, wat vooral extreme vermoeidheid met zich meebrengt. Vier jaar geleden onderging ik ook een galoperatie. Sinds mijn gal weg is, zijn mijn symptomen verergerd. Op zich kunnen de meeste mensen leven zonder gal. Maar als je al darmproblemen hebt, ligt dat moeilijker. Ik kan niet zoveel doen en ben heel snel moe. Mijn Crohn zelf is voorlopig niet actief. Ik ga wel jaarlijks op onderzoek. De kans is klein dat er op dat kleine stukje darm nog complicaties optreden.