Met Crohn op cruise

crohn-reizen-cruise-betty

Een manier van reizen waar je niet meteen aan denkt maar die ik wel perfect vind als Crohn-patiënte, is op cruise gaan. Geen gesleur met bagage en elke dag ben je op een andere plek zonder je moe te moeten maken. Heel ontspannend!

En ook al ga je naar de meest exotische bestemmingen, op het vlak van voeding zit je veilig op een cruiseschip. De voedselveiligheidsvoorschriften op die schepen zijn immers heel streng. Ik eet dus alleen op het schip en als we een daguitstap doen, dan neem ik boterhammen mee van op het schip. Tot nu toe met succes.

Onze drie cruises waren telkens voltreffers. De eerste keer trokken mijn man en ik naar het noorden, richting Sint-Petersburg, Helsinki, Stockholm en Oslo. In de zomer uiteraard want in de winter zou ik te veel last hebben om zo noordelijk te reizen. We hadden fantastisch weer en ik voelde me de hele reis goed.

Blij als een kind

Omdat die eerste reis zo goed was meegevallen, volgde een cruise naar Noorwegen. In juni, als de zon niet lijkt onder te gaan. We reisden langs de fjorden tot aan de Noordkaap, waar ik absoluut naartoe wilde. Niet omdat er daar zoveel te beleven valt, maar omdat ik zo graag op het uiterste noordelijke puntje van ons continent wilde staan. Een kinderdroom die uitkwam en waar ik met veel plezier aan terugdenk.