Crohn erfelijk? Dat wisten we niet

danieldebast_driesluyten20

Op mijn 19de, in 1970, doken de eerste symptomen op. Ik dacht dat het ging om een indigestie, maar het bleek om een eerste opstoot te gaan van Crohn. 

Vreemd, want ook mijn moeder was Crohn-patiënte. Je zou dan toch denken dat je de link legt. Maar toen wist niemand dat het een erfelijke ziekte is. Ook mijn jonge leeftijd gooide roet in het eten. Crohn werd toen vooral gezien als een ziekte van oudere mensen.

Cortisone? Ja, ja, nee, ja

Ik studeerde toen nog en om mijn examens aan te kunnen, stemde ik in met de medicatie die de arts me toen voorstelde. Het ging vooral om corticosteroïden. Later werd mijn behandeling aangepast en kreeg ik minder corticosteroïden… Om de ontsteking in mijn darmen beter te controleren, schakelde ik in 1985 over op een behandeling met immunosuppresiva. Daar ben ik later ook mee gestopt, om nu af en toe nog corticosteroïden te nemen, in kleine doses, wanneer het nodig is. Al ligt de vermoeidheid constant op de loer.