Mijn Crohn belet me niet om verre reizen te maken

crohn-vakantie-els

De vermoeidheid, daar heb ik het meeste last van. Ik heb een heel stresserende job. Ik begin ‘s morgens met een lijstje van taken dat in de loop van de dag alleen maar aangroeit. Dat combineer ik met het huishouden en twee kinderen, dus ‘s avonds is het op bij mij.

Al die zaken combineren is ook voor iemand zonder Crohn vermoeiend. Ik merk dan ook een enorm verschil als we op reis zijn. Een paar weken niet werken, en ik heb meteen meer energie. We proberen er elk jaar een of twee keer op uit te trekken met ons gezin. We kiezen voor bestemmingen niet te ver van huis.

De keuze voor nabije vakantieplekken heeft alles met onze kinderen te maken. Ik vind ze nog te jong voor een verre reis. Ik heb wel met mijn stiefzoon afgesproken dat we naar de Verenigde Staten gaan als hij 14 jaar wordt. Het is een reis waar ik al lang van droom. Onze dochter is dan ook oud genoeg om ervan te genieten. Mijn ziekte houdt mij daar niet in tegen. Als ik let op mijn voeding en aangepaste medicatie meeneem, is er geen probleem. En ik heb nog een paar jaar tijd om me mentaal voor te bereiden.