Correcte informatie is cruciaal

crohn-correcte-informatie-liesbeth

Ik vind het enorm belangrijk dat mensen correcte informatie krijgen over hun aandoening. Vooral omdat het een chronische ziekte is. Die diagnose kan – zeker op jonge leeftijd – hard aankomen. Veel mensen zijn geneigd om alles online op te zoeken, maar zoals altijd geldt de regel: vertrouw niet op dr. Google.

Mijn belangrijkste tip aan patiënten is dan ook: geloof niet alles wat je leest op allerhande fora. Dan krijg je een heel foutief ziektebeeld. Als je aan iets twijfelt, vraag het aan je arts of verpleegkundige. Ik geef zelf interessante sites mee waarop betrouwbare informatie te vinden is.

Zorg op maat 

Naast het geven van correcte informatie, blijf ik hameren op het belang van therapietrouw. Een van mijn stokpaardjes. Als patiënt moet je op vaste tijdstippen je medicatie innemen, maar dat lukt niet altijd. Ik probeer dan te focussen op het waarom in plaats van het wat. Want hoe strikter je de medicatie inneemt, hoe meer kans op een gezondere darm. Die uitleg verschilt van patiënt tot patiënt. Mijn rol werkt enkel als ik advies en begeleiding op maat geef. Op die manier bouw je een band op en geef je tegelijkertijd de patiënt de verantwoordelijkheid voor zijn of haar ziektebeeld.