Corona en colitis houden me thuis

katrien_driesluyten5

Al sinds het begin van de coronacrisis voel ik me geïsoleerd. Tijdens de eerste golf had ik een serieuze opstoot van mijn colitis, die nu nog altijd niet onder controle is. Soms voel ik me slecht. Zeker als ik weer eens een hele dag heb thuis gezeten. Toch probeer ik er het beste van te maken.

Mijn colitis is niet onder controle. Op sommige dagen moet ik de hele tijd naar het toilet. Dat is heel onvoorspelbaar, en daardoor durf ik amper de deur uit. Tijdens de zomermaanden ging dat nog, omdat ik toen altijd wel eens een café kon binnenwandelen. Maar nu de horeca dicht is, kan ik nergens meer zomaar naar het toilet. Winkels laten dat sowieso niet toe als ze open zijn, zelfs als ik uitleg dat ik ‘iets’ aan mijn darmen heb.

Veel opstoten

Daarom houd ik me zo creatief mogelijk bezig binnenshuis. Schrijven is een van mijn passies, en daarvoor hoef ik gelukkig mijn huis niet uit. Of klussen in huis: daar heb ik nu extra veel tijd voor. Soms trakteer ik mezelf op een afhaalkoffie, al is dat eigenlijk niet ideaal voor mijn ziekte. Maar het geeft me zoveel troost tijdens deze gekke tijden. 

Van mijn omgeving krijg ik heel veel begrip. Dat doet me oprecht veel deugd. Toch hoop ik dat ik mijn colitis snel onder controle krijg. Dan kan ik opnieuw buiten komen, ook als de horeca dicht is.

Ik hoop dat er geen derde golf komt en dat de derde lockdown de cijfers naar beneden haalt. Stel je voor dat ze dan weer consultaties uitstellen, zoals tijdens de eerste golf. Ik ben op dit moment te ziek, en heb te vaak last van opstoten. Ik moet echt regelmatig naar het ziekenhuis. 

Wel of niet vaccineren?

Ik kijk ernaar uit dat alles achter de rug is. Het is nu nog een paar maanden wachten tot zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn. Mijn arts raadt me aan me te laten vaccineren. Daar heb ik het met hem over gehad, omdat ik in het begin mijn twijfels had. Ik was vooral bang voor de bijwerkingen. Zou ik er ziek van worden, omdat mijn immuunsysteem zo onderdrukt is door de medicatie? Mijn arts nam alle twijfels weg: hij vertelde me dat het net belangrijk is voor mij om me te laten vaccineren. En dat mijn medicatie me geen verhoogd risico geeft om ziek te worden. Ik vertrouw mijn arts helemaal. Dat is wel belangrijk, vind ik: die vertrouwensrelatie. Met mijn specialist én mijn huisarts. Dat is echt cruciaal in mijn genezingsproces.

Trager leven, ook na de crisis

Toch zijn er ook wel positieve dingen aan deze periode, vind ik. Nu krijgen we de kans om te vertragen. De dagelijkse stress was echt niet goed voor mijn colitis. Ik kan niet zo goed tegen de drukte, dat teveel aan prikkels. Daarom hoop ik dat we ook na de crisis blijven verstillen in ons hectische bestaan. Dat zou het voor mij alleszins allemaal beter verteerbaar maken.

Lees meer over de thema’s die aan bod kwamen: