Boekweitmeel en sojaroom

colitis-boekweitmeel-sojaroom-annelies

In theorie mag ik van mijn arts alles eten wat ik wil. Toch kies ik bewust voor een lactosevrij en glutenarm dieet. Voor lactose ben ik al heel mijn leven intolerant en op aanraden van een alternatieve arts, eet ik zo weinig mogelijk gluten. Ik weet dat de richtlijnen zeggen dat voeding geen rol speelt, maar ik merk toch dat ik mij beter voel als ik geen lactose en gluten eet.

Ik vind het geen zware opgave, zeker niet als ik thuis ben en kan koken. We koken sowieso zonder lactose en ik maak voor mijzelf een aparte portie glutenvrije pasta. Ik weet dat er sommige mensen zijn die dat een inboeting van levenskwaliteit vinden, maar ik vind het een grotere inboeting van levenskwaliteit om heel mijn leven zware medicatie te moeten nemen en last te hebben van de symptomen van de ziekte.

Dat gezegd zijnde vind ik de gluten- en lactosevrije alternatieven best duur. Wij hebben er gelukkig budget voor, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat niet kunnen betalen.

Help, de feestdagen komen eraan!

Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan een streng dieet volgen. Zo zie ik nu al op tegen de feestdagen. De moeder van Pieter kookt altijd op kerstavond en zet elk jaar een ongelooflijk lekkere, maar ook zware maaltijd op tafel. Ik probeer dan niet te veel te eten, want als ik blijf eten uit ‘goesting’, dan word ik heel ziek.

colitis boekweitmeel sojaroom annelies 2