Backpacken met IBD? Met de juiste voorbereiding: tuurlijk!

Mks0eXNiQnpaaDdvMWNsYVFUVWNnQT09

Reizen, en dan het liefste met de rugzak: dat is de grote passie van Sarah. Ook sinds ze op haar 25ste de diagnose kreeg van colitis ulcerosa bleef ze backpacken. Samen met haar man reisde ze al naar Thailand, Guatemala en Australië. Dat ging goed, al steekt ze wel veel tijd en moeite in de voorbereiding. Op de patiëntendag van CCV-vzw vertelde ze hoe ze dat aanpakt.

Voeding: hoe vermijd je darmproblemen

Sarah heeft zich nooit laten tegenhouden door haar ziekte. “Vooraf zoek ik veel op hoe je darmproblemen kan vermijden. Door het eten, bijvoorbeeld, of door een gebrek aan hygiëne”, vertelt ze. “Op mijn heen- en terugvluchten vraag ik altijd glutenvrije maaltijden aan. Heel belangrijk is de steun van je reispartner of van de vertrouwenspersoon.”

Toen ze naar Thailand ging, had ze het wel wat moeilijk met de voeding. Daardoor kreeg ze toen ze thuiskwam een zware opstoot. In Australië had ze dan weer helemaal geen last. “En in Guatemala”, vertelt ze, “at ik heel veel maïs, en dat was helemaal oké voor mijn darmen. Wel was het daar moeilijk om het juiste eten te bestellen, omdat ik de taal niet sprak.”

Medicatie: houd rekening met het tijdsverschil!

Heel belangrijk is de medicatie die je inneemt. Dit zijn de tips van Sarah:

  • Neem genoeg medicatie mee, liefst in verschillende vormen (pil, zetpil, lavement…).
  • Neem zeker voldoende reserve mee in je handbagage. Je weet nooit dat je bagage vertraagt of verloren gaat.
  • Ga na of je medicatie bestand is tegen grote hitte.
  • Neem de nodige attesten, voorschriften en lege verpakkingen mee. Lokale artsen en apothekers zijn niet altijd op de hoogte van IBD-medicatie.
  • Als je op vaste tijdstippen medicatie moet innemen, houd dan rekening met het tijdsverschil en reken het uur om. In Australië was dat zelfs een verschil van 10 uur.

Vermoeidheid: een van de grootste risico’s

Vermoeidheid. Dat is voor Sarah een van de grootste risico’s op zo’n backpackreis. Maar ook daar heeft ze oplossingen voor. Dit zijn haar tips:

  • Blijf de eerste dagen gewoon op de plaats van aankomst. Dat zorgt voor rust en helpt je de jetlag te verwerken.
  • Zorg niet voor een vooraf vastgelegd reisschema en vooraf geboekte verblijfplaatsen. Dan blijf je flexibel, en kan je gerust eens ergens wat langer blijven als de vermoeidheid toeslaat.

Maar ook als je thuis bent, blijft het belangrijk om jezelf goed te verzorgen. Sarah: “Ga bij je terugkeer langs bij je huisarts. Want als je thuiskomt, heb je veel kans op een terugslag. Zelf kreeg ik een heel zware opstoot toen ik thuiskwam van Thailand. Maar dat woog niet op tegen de fantastische reis! Waar een wil is, is een weg.”

Op de patiëntendag sprak IBD-patiënte Sarah ook over haar kinderwens, maar ook verschillende IBD-artsen en verpleegkundigen over uiteenlopende onderwerpen zoals psoriasis en chronische vermoeidheid. Lees Sarah’s getuigenis en het verslag van de andere sprekers.