AZ Turnhout stelt nieuw IBD-team voor op infodag

azsintjozef_driesluyten26

Op 20 november organiseerde het AZ Turnhout een eerste IBD-infodag in de centrale inkomhal van het ziekenhuis. Het perfecte moment om het gloednieuwe IBD-team aan de wereld voor te stellen. Met een 3D-film konden bezoekers ontdekken hoe onze darmen eruit zien. Het opvallende hologramsysteem lokte veel nieuwsgierigen.

Het IBD-team startte begin november met een nieuwe manier van werken; met een betrokken ondersteuning nog meer op maat van elke patiënt. Het team bestaat uit twee artsen en twee IBD-verpleegkundigen. Ze begeleiden meer dan 700 patiënten, wat van het AZ Turnhout een belangrijk centrum in de regio maakt voor chronische darmziekten.

IBD-verpleegkundigen Wendy Janssens en Kathleen Kokke staan iedereen trots te woord met een pak informatiemateriaal. Ze creëerden al een nieuwsbrief, een tablet met presentatiefilmpje van het team en visitekaartjes van het team. Wendy Janssens: “We zijn ons al een jaar aan het voorbereiden. We volgden mee in andere IBD-centra, gingen naar congressen en schoolden ons bij om onze nieuwe functie zo goed mogelijk uit te voeren.”

Eerste opvang bij problemen

Wendy en Kathleen hebben een duidelijk zicht op hun rol. “Onze belangrijkste taak is die van vertrouwenspersoon voor de patiënten. Wij zijn de eerste opvang bij problemen. Patiënten kunnen ons om het even wanneer bereiken via verschillende kanalen. Om snel tot een oplossing te komen, overleggen we met de behandelende arts.” Om die vertrouwensband te creëren, stellen ze het team en hun rol daarin de komende tijd voor aan de patiënten. Wendy: “We hebben ondertussen onze werking bekendgemaakt bij de patiënten die de voorbije twee weken op consultatie kwamen. We hebben al verschillende vragen gekregen, dus onze aanpak werkt”, vertelt ze. “Mensen contacteerden ons met heel uiteenlopende vragen: over medicatie, terugbetalingen of heel praktische zaken. De boodschap die we hen meegeven? Je kunt bij ons voor alles terecht dat te maken heeft met je ziekte. Alles. Heb je een uitlaatklep nodig? Wij staan klaar.”

verslag-az-turnhout

Nauwer overleg

Kathleen benadrukt het nauwe overleg met de behandelende artsen. “Daarnaast zullen we sneller doorverwijzen naar andere specialisten in het ziekenhuis. We geven extra uitleg over vaccinaties, over opvolging van behandelingen, over seksualiteit, reizen, … Er kwam hier net ook een collega van een andere dienst langs om te zien wat we doen. Ook intern maken we ons bekend om de samenwerking zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Zorg op maat vraagt een gespecialiseerd team

Ook de twee gastro-enterologen van het team lichten hun werking toe aan de passanten. Dr. Christophe Claessens: “Zo’n infodag helpt om mensen bewust te maken hoe groot de impact van de ziekte op het leven van de patiënt is. Daar bestaat nog veel onwetendheid over.” Dr. Claessens maakt ook het belang van een gespecialiseerd IBD-team duidelijk. “De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa komen vaak voor en vragen heel specifieke behandelingen, op maat van elke patiënt. Dit zorgde voor een boost aan nieuwe behandelingen en dat vraagt de nodige expertise. Dr. Croonen en ik scholen ons dan ook voortdurend bij.”

Tijd voor extra vragen

Dr. Cléo Croonen is de tweede arts van het team: “In eerste instantie willen we met ons IBD-team een betere omkadering voor onze patiënten waar tijd is voor extra vragen. Vragen die binnen de duur van een consultatie niet altijd aan bod kunnen komen. Patiënten vinden de drempel om het ons te vragen ook vaak te hoog. Daarnaast willen we de zorg beter structureren door gestandaardiseerde follow-up, vaccinatieschema’s,… Tot slot willen we deelnemen aan wetenschappelijke studies zodat ook studiemedicatie binnen het bereik is van de IBD-patiënt in AZ Turnhout.

verslag-az-turnhout

De patiëntenvereniging is er voor elke leeftijd

Colette en Peter bemannen de stand van patiëntenvereniging CCV-vzw. Hun aanbod is groot en gericht aan diverse doelgroepen: zowel voor kinderen, pubers als volwassenen zijn er specifieke publicaties. Wendy en Kathleen zijn blij dat de vereniging er staat. “Colette is de vereniging op de dienst komen voorstellen en in onze wachtzaal staat er een infostandje van de vereniging. We brengen patiënten ook op de hoogte van het bestaan ervan”, geeft Kathleen nog mee. “Mensen komen hier vooral hun eigen verhaal met ons delen, of geven mee dat ze iemand kennen met de ziekte”, aldus Peter. “Ondertussen heeft er zich ook iemand lid gemaakt”, vertelt Colette trots.

Ondertussen staan er drie geïnteresseerde studenten verpleegkundigen aan de stand. Kaat, Paulien, en Nele werken aan een bachelorproef over het bevorderen van therapietrouw bij de ziekte van Crohn. “We willen onder andere graag een infosessie over dit onderwerp geven aan verpleegkundigen”, vertellen ze. Even later stellen ze zich voor aan IBD-verpleegkundigen Wendy en Kathleen.

verslag-az-turnhout