AZ Nikolaas organiseert succesvolle patiëntendag

infostanduzleuven_driesluyten51

Op 19 september verwelkomde de Gastrogroep van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas meer dan 140 IBD-patiënten en geïnteresseerden voor een infomoment over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Tijdens de infosessie kwamen verschillende onderwerpen aan bod. De avond startte met een heldere uiteenzetting door gastro-enterologen dr. Bénédicte Naessens en dr. Koen Gorleer over IBD en hoe de diagnose wordt gesteld.

Multidisciplinaire aanpak

Daarna sprak IBD-verpleegkundige Anne-Marie Borremans over het belang van een multidisciplinaire aanpak voor elke patiënt. “Het is essentieel dat we als IBD-team samenwerken met andere zorgverleners om de patiënt zo goed mogelijk te helpen”, aldus Anne-Marie. “Daarom lieten we ook een tabakoloog en diëtiste aan het woord.” “De gastro-enterolgen en ikzelf organiseren wekelijks een stafmeeting waar we de patiënten bespreken en waar iedere zorgverlener (diëtiste, tabakoloog of een andere specialist) die een inbreng kan hebben, welkom is.”

Schot in de roos

De avond werd afgesloten met een interessante presentatie door gastspreker dr. Pieter Hindryckx van het UZ Gent en dr. Ivo Duysburgh. Zij hadden het over bestaande en nieuwe behandelingen die op de markt zijn voor IBD-patiënten.

“Op basis van de evaluatieformulieren mogen we zeker en vast besluiten dat deze infoavond een schot in de roos was”, zegt Anne-Marie Borremans. “We zullen in de toekomst zeker nog dergelijke initiatieven nemen. Er is duidelijk nood aan informatie over IBD, zowel gericht aan patiënten als aan andere zorgverstrekkers.”