Was américain préparé de oorzaak van mijn Crohn?

crohn-americain-prepare-betty

Mijn Crohn en ik gaan ondertussen 40 jaar samen door het leven. Op die 40 jaar is er heel wat gebeurd, er is veel tijd verstreken, maar ik herinner me nog haarscherp elk detail van die allereerste opstoot. En wat ik toen dacht dat de oorzaak was.

Ik was 17 jaar en zat in het laatste jaar van het secundair onderwijs. Tot dan had ik nooit last gehad, en in mijn familie was er helemaal niemand met de ziekte van Crohn. Toen, uit het niets, doken de eerste symptomen op. Een week lang was ik erg ziek: hoge koorts, overgeven, diarree. Een darmontsteking, volgens mijn oom, die ook onze huisarts was.

Oorzaak Crohn

De oorzaak? Eerst dacht ik dat het aan die américain préparé lag die ik had gegeten. Misschien raar, maar ik herinner me dat detail na veertig jaar nog altijd haarscherp. Het was ook wel iets bijzonders: ik had die préparé gegeten op het kot van mijn lief. Ik kende hem pas twee weken. Ik durfde aan mijn moeder niet te vertellen dat ik bij hem gegeten had. Daarom vertelde ik haar dat ik bij een vriendin thuis gaan eten was. Hoe ziek ik me ook voelde, op dat moment vond ik het erger dat mijn moeder er achter zou komen dat ik een lief had.

Vandaag is dat lief mijn echtgenoot. Intussen zijn we 36 jaar getrouwd. Vandaag is het onze huwelijksverjaardag en gaan we lekker uit eten. Want ja, dat kan gelukkig wel nog, zelfs met Crohn.