Allergisch aan medicatie

crohn-allergisch-medicatie-els

Ik heb bijna alle medicatie die bestaat voor Crohn uitgeprobeerd. Cortisone kreeg ik direct van bij de diagnose. Met grote gevolgen: op mijn 18de had ik al striemen en op mijn 21e kreeg ik te horen dat ik leed aan osteoporose.

Maar ondanks de bijwerkingen leek de cortisone niet echt te helpen, ik bleef maar opstoten krijgen. Toch vind ik dat ik niet mag klagen, ik heb een lichte vorm van Crohn in vergelijking met andere patiënten. Ik had ongeveer één keer per jaar een opstoot en dan was ik nooit langer dan twee weken echt ziek. 

In shock

De zoektocht naar de juiste combinatie van medicatie heeft lang geduurd. Ik bleek ook allergisch aan sommige producten. Op een bepaald moment kreeg ik zelfs een zo sterke allergische shock dat het geen haar scheelde of ik was hier niet meer. Zoiets vergeet je nooit meer.

Opstootvrij

Ik ben na deze ervaring voor het eerst geopereerd waarbij de arts een stukje dunne en dikke darm heeft weggehaald. Dat heeft een positief effect gehad op mijn ziekte want ik had na de operatie veel minder last. Een zestal jaar geleden ben ik gestart met een nieuwe soort medicatie die toen in testfase zat. Ik ben heel tevreden met de resultaten, want ik ben ondertussen zes jaar opstootvrij.

Geen mosselen en bier

Ondanks de goed werkende medicatie, moet ik altijd opletten met wat ik eet. Mijn lichaam verdraagt bijvoorbeeld geen bier of mosselen. Ik ben daar een paar uur heel ziek van. Als ik op restaurant ga, weet ik dat ik diezelfde avond en de volgende ochtend niet te veel moet plannen. Omdat ik sowieso heel gevoelig reageer op voeding.

‘Gelukkig’ ben ik ondertussen in een fase van het leven beland waarin de meeste van mijn vrienden ook niet meer urenlang uitgaan. Ik besteed nu meer tijd met mijn gezin. Of we nodigen vrienden uit om een avond gezelschapsspelletjes te komen spelen. Ik ben sowieso rustiger geworden sinds de geboorte van onze dochter, maar dat staat los van mijn ziekte.