Niet aan de grote klok hangen

colitis-grote-klok-hangen-annelies

Niet iedereen in de familie weet dat ik colitis heb, enkel mijn dichte familie en mijn schoonouders. Ik wil het niet aan de grote klok hangen, ik vind niet dat iedereen daar zaken mee heeft.

Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Want als mensen het niet weten, kunnen ze er ook geen rekening mee houden. Zo moesten we onlangs naar een trouwfeest van familie van mijn man. Daar dienden ze hapjes op à volonté. De gerechten die ik niet mag eten, geef ik dan stiekem aan mijn man. Maar dat vindt hij helemaal niet erg.

Mijn gezin, collega’s en ook onze vrienden reageren heel begripvol. Mijn moeder is verpleegster. Zij kende de ziekte al. Maar ook mensen die niet weten wat colitis is, staan meteen klaar met allerhande recepten of morele steun.

Zo gaf een vriendin een etentje voor haar verjaardag. Speciaal voor mij kookte ze gluten- en lactosevrij. Na de begrafenis van mijn grootvader werd er ook rekening gehouden met mijn dieet. Het is heel leuk dat ik zo op steun kan rekenen.