7 kg afgevallen

colitis-afgevallen-annelies

Het is nu net een jaar geleden dat ik de eerste symptomen kreeg: hevige diarree, misselijkheid en een constant gevoel van vermoeidheid. Er werd niet meteen een diagnose vastgesteld, het duurde enkele maanden vooraleer de artsen wisten wat er concreet scheelde. Pas in april 2016 kreeg ik de diagnose van colitis, toen ik als gevolg van een zware opstoot 7 kg vermagerd was. Mijn eerste gedachte was: “Dat verklaart heel wat van uit het verleden”. Ik was op een manier opgelucht dat ik wist wat er scheelde, maar het is natuurlijk allesbehalve leuk om te horen dat je chronisch ziek bent.

Stress

Over de oorzaak van mijn ziekte was mijn arts heel duidelijk: stress was de boosdoener: we hadden net een nieuwe woning gebouwd. Dat gecombineerd met twee kleine kinderen en een voltijdse job resulteerde in mijn eerste opstoot. In die periode moest ik soms tot 15 keer per dag dringend naar het toilet, en dat weken aan een stuk.

Na de vaststelling van mijn diagnose kreeg ik snel aangepaste medicatie die meteen effect had. Gelukkig, want 15 keer per dag naar het toilet moeten lopen was de hel. Het was ook niet te combineren met mijn werk, want ik moest constant de klas uitlopen.