13 kg afgevallen

crohn-nathalie-13kg

Ik weet nog precies wanneer ik te horen kreeg dat ik aan de ziekte van Crohn lijd. Het was april 1994 en de maanden ervoor waren een hel geweest. Zowel op privé- als gezondheidsvlak. Tegen april zat ik er mentaal en fysiek door. Ik was 24 jaar, mijn vriendje had het in februari uit gemaakt en de sfeer thuis was ook niet opperbest.

Tussen februari en april was ik 13 kilo afgevallen. Van zodra ik iets at, moest ik naar het toilet. Ik voelde me moe en ziek. Stress, dachten mijn omgeving en ik. Het heeft lang geduurd voor ik door had dat er iets meer aan de hand was. Na een paar maanden afzien verwees mijn huisarts me door naar de gastro-enteroloog. Een hele resem onderzoeken volgden: bloedafnames, een radiografie, een echografie, … Uiteindelijk viel de diagnose: ziekte van Crohn.

“En nu?”, was mijn eerste reactie. Crohn was toen nog een zeldzame ziekte bij jonge mensen en ik wist er niks over. “Oh nee, ik ben erin geslaagd iets te hebben dat niemand heeft!” vat zo’n beetje mijn reactie van toen samen. Meteen na de diagnose werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis dat ik de volgende tien jaar om de 18 maanden zou zien voor behandelingen. Maar bij de diagnose had ik geen idee wat me nog te wachten zou staan.