Hoe vertel je aan je kinderen dat je de ziekte van Crohn hebt?

schermafbeelding-2021-10-20-om-10-41-33

Vaak zien je kinderen wel dat je regelmatig pijn hebt, je vaak naar toilet moet en je soms niet helemaal hetzelfde eet als hen. Maar hoe leg je ze uit wat de ziekte van Crohn is?

Wat houdt dat in? Is het besmettelijk? Gaat mama dood? Kinderen kunnen heel wat vragen hebben als je hen vertelt dat je de ziekte van Crohn hebt. Het is niet altijd makkelijk om die vragen te beantwoorden of om er een gesprek over te voeren. Daarom ben je maar beter goed voorbereid. De video ‘Mama heeft Crohn’ helpt je om de ziekte en alles wat erbij komt kijken op kinderniveau uit te leggen. 

Rusten en naar toilet

In de video zie je hoe een gezin omgaat met de ziekte van de moeder en hoe ze het aan de kinderen uitleggen. De moeder kan bijvoorbeeld nog mee naar het pretpark, maar moet regelmatig rusten en naar het toilet.

Wist je dat er ook een prentenboek bestaat dat je hierbij helpt? Het is het eerste kinderboek over Crohn in het Nederlands. Het boekje helpt je om de ziekte, en alles wat erbij komt kijken, op kindermaat uit te leggen. Vraag je exemplaar op bij de patiëntenvereniging CCV-vzw of bij jouw IBD-team.